Terug

Kwaliteit van de bloemist? (en natuurlijk zijn bloemen) ;)

Marleen

Hoe kan een consument zien of de bloemist een kwaliteitsbloemist is. Ik bedoel of de bloemen goed zijn. Aan de prijs kun je het niet zien, omdat de ene bloemist via groothandel koopt en de ander zelf. Maar dat betekent dat de bloemist die zelf koop goedkoper kan zijn, maar is ook beter. Want de bloemen zijn veel sneller in de winkel?

   

Soms kost een bos bloemen 5 euro, en bij een andere bloemist kosten precies dezelfde bloemen 1,50 per stuk!!

 

Ik zou graag wat zinnige TIPS hebben!

 

Groetjes Marleen


1 Antwoord

Antwoord van Roosmarijn Bloembinders

Of een bloemist zelf koopt heeft niks met de kwaliteit te maken.
Een bloemist die zelf koopt, is verplicht grote hoeveelheden te kopen, een 'normale' bloemist kan dat niet kwijt in zn winkel. Daarnaast is het lastig om van bijvoorbeeld 60-70 soorten heel veel te kopen voor een bloemist die zelf inkoopt op de veiling. Bij een groothandel komen meer bloemisten, meer bloemen en meer bijzondere bloemen.
Doordat een groothandel voor heel veel bloemisten koopt kan hij ook op een grotere klok inkopen. Op de grotere klokken komen de betere bloemen en soorten die op kleine klokken niet worden geveild.

Terug naar de kwaliteit, een bloemist die bloemen per bos verkoopt kiest voor een laag segment.
Een laag segment winkel koopt vooral veel goedkoop in en kijkt minder naar de kwaliteit.
In Nederland zijn er steeds minder bloemisten die per bos verkopen, dit kan de AH namelijk ook en soms nog beter.
Een bloemenspeciaalzaak herken je aan zijn assortiment, de prijs is wat hoger maar het assortiment daarentegen ook bijzonderder.

Kwaliteit is niet voor iedereen hetzelfde, sommige mensen vinden het kwaliteit als een bos chrysanten 3 weken staat anderen als roosjes 5 dagen staan.
Voor mij is kwaliteit ook hoe het eruitziet als je het koopt, of het nu per bos is of los. Hoe dik is de steel? Zijn de stelen recht, de bloemen mooi dik? Zitten er geen geknakte bloemen of bloemen met bruine blaadjes bij? Hoe rijp is de bloem? Om jou vraag goed te beantwoorden moet je ook jezelf heel eerlijk de vraag stellen: wil ik een goedkoop bosje van 5 euro wat 5 dagen mooi staat of een mooi boeket van 20 euro waar ik dagelijks van geniet en waar ik meer dan een week plezier van heb.

Als je naar een bloemist gaat let dan op de volgende zaken:

Is het er schoon? Een schone winkel betekent dat er zorg aan wordt besteed en dan zullen ze dat ook aan de bloemen besteden.

Is het er druk? Als er veel mensen kopen dan halen ze vaker nieuwe bloemen en zijn de bloemen verser.

Hebben ze veel klaar staan en ziet dat er vers uit? Als er veel klaar staat is het belangrijk goed te kijken naar hoe vers het eruitziet, er is een maximum aan wat je kan maken per dag, misschien is het al een paar dagen oud.

Maken ze een boeket naar jou keuze? Kun je een boeket samenstellen dan kun je zelf bloemen kiezen zoals jij het wil.

Zit er schoon water in de bloemen vazen? Als het water in de vazen vies is zijn het geen verse bloemen, want water wordt niet in een dag vies.

Zijn ze aangesloten bij een kwaliteit's organisatie zoals Fleurop want dat betekent minimaal 7 dagen vaas garantie

Ik hoop dat je hier wat aan hebt,

Een bloemist