
Verzorgtips voor jouw bos bloemen
Als je net een mooie bos hebt uitgezocht, of voor jou hebt laten maken, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk blijft staan zodat je er van kunt blijven genieten. Met de tips in dit artikel kun je de levensduur van jouw bos bloemen verlengen, doe er je voordeel mee!.
Hoe snijd je de stelen af?
Als je bloemen niet afsnijdt, zullen deze gauw verwelken omdat ze geen water binnen krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je de stelen op de juiste manier afsnijdt. Het beste doe je dit door de steel schuin, in een hoek van 45 graden. Door deze hoek ontstaat er een groot oppervlak om water op te nemen, waardoor de bloemen goed gehydrateerd blijven. Het is ook belangrijk om de stelen af te snijden met een scherp mes, zodat je de stelen niet beschadigt. Mocht je het afsnijden lastig vinden, dit hoeft je er niet van te weerhouden om een bos bloemen aan te schaffen. Er zijn namelijk bloemensnijders op de markt die dit klusje van je kunnen overnemen en altijd de perfecte hoek creëren.
Hoe schik je de bos?
De meest gebruikte methode is het schuin insteken. Je begint door het maken van een kruis met de stelen van de eerste twee bloemen. Vervolgens steek je de bloemen die hierna komen ook in kruisvorm over het reeds gevormde kruis heen. Door met de kleine bloemen te binnen en naar de grotere bloemen toe te werken creëer je veel volume in je bos. Voor een wauw-effect kun je de mooiste stelen als laatst recht in het midden van het gevormde kruis steken, waardoor de mooiste steel rechtop komt te staan. Zorg ervoor dat er geen blaadjes in het water komen in verband met bacteriegroei. Mocht het gebeuren dat er blaadjes in het water vallen, haal deze er dan uit.
Waar zet je de bos neer?
Bij het uitkiezen van een mooie plek voor jouw bos bloemen komt nog best wat kijken. Bloemen zijn gevoelig voor tocht, warmte, kou en meerdere invloeden van buitenaf. Misschien is het vanzelfsprekend, maar je kunt een bos bloemen beter niet op een verwarming of in de buurt van de kachel plaatsen. Ook staan bloemen niet graag op de tocht, dus vermijd de hoek waarin de kamerdeur openslaat. De vensterbank is ook geen goed idee; de bloemen hebben het hier ’s winters al gauw te koud en zomers drogen ze uit door de hoge temperaturen. De beste plek is op een tafel of lage kast, weg van de verwarming, maar toch duidelijk zichtbaar voor iedereen.
Hoe verzorg je de bloemen?
De eerste keer dat je jouw vaas vult, voeg je het zakje snijbloemenvoeding toe dat je bij aankoop van de bos hebt meegekregen. Dit zakje bevat suiker en chloor en zorgt voor een langer leven voor je bloemen. Deze voeding is ook bij verschillende tuincentra te koop, je kunt ervoor kiezen om een flesje aan te schaffen zodat je altijd snijbloemenvoeding in huis hebt. Het gebruik van redelijk koud water wordt aangeraden, omdat warm water de groei versterkt waardoor de bos eerder uitgebloeid zal zijn. Rozen en zonnebloemen daarentegen doen het goed op handwarm water. Na 2 á 3 dagen begint het water troebel te worden; dit is het moment om de bloemen uit het water te halen en de vaas te voorzien van vers water. Je kunt hier opnieuw snijbloemenvoeding aan toevoegen of kiezen voor een suikerklontje, een druppeltje chloor of een combinatie hiervan. Er zijn veel verschillende verhoudingen van deze ingrediënten te vinden, de verhouding in flacons is in ieder geval juist dus je kunt het zekere voor het onzekere nemen door dit middel aan te schaffen.
Hoe krijg je de vaas weer schoon?
De meeste vazen kun je op de hand afwassen, de vieze plekjes kun je er voorzichtig uitboenen. Ook mogen veel vazen in de vaatwasser, let bij aankoop op de stickers die op de vaas zitten of vraag het de verkoper. Stel dat je een vaas hebt met een smalle opening of een vaas die niet in de vaatwasser mag, dan kun je deze op de volgende manier alsnog mooi schoon krijgen. Je vult de vuile vaas voor de helft met warm water en een kopje soda en laat dit 10 minuten intrekken. Vervolgens spoel je de vaas een paar keer om. Voorkomen blijft beter dan genezen; door het toevoegen van 2 druppels bleekwater aan het bloemenwater zal er geen aanslag gevormd worden in de vaas.
Op August 13, 2018